Yang Taijiquan vormen

Vormen in de Yang-stijl: de Beijing 24 vorm en de 48 vorm.

video: 
Bij deze basisvorm worden ook de namen van de houdingen vertoond.
Sifu Amin Wu voert de 48 vorm Yang stijl uit.

Zwaardvormen

video: 
Sifu Amin Wu voert de Taiji zwaard combinatievorm uit.

Broadsword

video: 
YangShi TaiChi Dao (BroadSword) 36 Form
BaguaZhang Broadsword(Eng sub)-Bát quái đao

Waaiervorm

video: 
Taijj dubbele waaiervorm
Ma Chunxi - Taiji Shan 48 Chen enkele waaiervorm

Yang Style 24 vorm

De Chinese overheid heeft in 1956 enkele Chinese grootmeesters aan het werk gezet om een korte en eenvoudige Tai Ji vorm te bedenken die voor iedereen toegankelijk moest zijn. Dit werd de Vereenvoudigde Yangstijl - ook wel 24-vorm, korte vorm of Pekingstijl genoemd. Hij is gebaseerd op de bewegingen uit de traditionele Yangstijl die zich kenmerkt door grote open bewegingen, harmonieus en gelijkmatig uitgevoerd. De Vereenvoudigde Yangstijl werd snel populair in China en ook in de rest van de wereld. De bewegingen zijn niet al te moeilijk en beginners kunnen deze stijl in 3-4 maanden leren. Hij is met name heel geschikt voor ouderen of mensen met een iets mindere conditie.

Afhankelijk van je tempo duurt de 24- vorm ongeveer 5-7 minuten. Maar de vereenvoudigde yangstijl biedt ook een stevige basis voor beoefening van andere stijlen.

 

video: 

De Zwaardvorm van Cheng Man Ching

De Yang-stijl kent vele vormen. Yang Cheng Fu, kleinzoon van Yang Lu Chan, schijnt als eerste de lange Yangvorm gestandaardiseerd te hebben. Deze vorm duurt tussen de 20 en 30 minuten om uit te voeren en kent 108 (of volgens een andere telling 128) houdingen. Dit vergt, zeker voor westerlingen die krap in hun tijd zitten, (te) veel tijd om te leren en uit te voeren. Daarom heeft als eerste meester Chen Man Ching (uit Taiwan, zie foto) de vorm verkort. Hij heeft veel herhalingen en bepaalde bewegingen weggelaten en de vorm verkort naar 37 houdingen. Deze verkorte Yang-vorm duurt tussen de 5 en 10 minuten om uit te voeren. Deze vorm is het meest verbreid naar het westen, eerst naar de Verenigde Staten en later naar Europa. Ook in Nederland is deze vorm het meest bekend. (bron: http://taichikung.nl/stijl00.htm )

Minder bekend van Cheng Man Ching is de Taijijian Zwaardvorm. Deze vorm is met de "jian", een recht dubbelsnijdend zwaard met vaak een sierkwast aan het handvat. Het oefenen met het zwaard draagt bij aan soepelheid in je polsen en armen en aan je stabiliteit en coördinatie.
 

video: 

De Zwaardvorm EP 42

Amin Wu voert de Yang 42 zwaard wedstrijdvorm uit.

video: 

De Waaiervorm 48 Chen stijl

Master Ma Chunxi voert de Taiji Shan 48 Chen enkele waaiervorm uit die zij ontwikkeld heeft.

video: 

Sun Style 32 vorm

video: 
Amin Wu voert de 32 vorm Sun Style uit, samen met een aantal van haar leerlingen.