Nieuws

De vakantie is weer voorbij, het nieuwe Tai Chi seizoen is weer begonnen. Vanaf dit seizoen zijn er een aantal veranderingen in de indeling van de lessen:

 • Op Dinsdagavond, Woensdagavond en Donderdagmiddag Tai Chi Chuan voor beginners
 • Op Donderdagavond en Vrijdagavond Tai Chi Chuan voor gevorderden.

Op de dinsdagavond voor beginners en middengroep is de groep erg groot geworden. We hebben dan ook besloten om op de woensdagavond een nieuwe cursus voor beginners en middengroep te starten. Het is dan ook mogelijk om van de dinsdagavond te schuiven naar de woensdagavond. 

Op woensdagavond beginnen we met de zwaard- en waaierlessen. De begincursus Tai Chi Chuan is dan van 19:45 tot 21:15. Van 21:15 tot 21:45 oefenen we de 48 Yang stijl mengvorm.

Het lesprogramma voor deze avonden:

 • Dinsdagavond:
  • 19:30 - 21:00  Chi Kung, Sun Style en 24 Yang vorm
  • 21:00 - 21:30  48 Yang vorm
 • Woensdagavond:
  • 18:30 - 19:15 Zwaardvormen
  • 19:15 - 19:45 Waaier
  • 19:45 - 21:15 Chi Kung, Sun Style en 24 Yang vorm
  • 21:15 - 21:45  48 Yang vorm

De lessen op donderdagavond blijven gelijk. We beginnen om 19:00 met de sabel- en zwaardlessen. Van 20:00 tot 22:00 de Chi Kung, Sun Style,  24 Yang vorm, 48 Yang vorm en de Chen-mix.

Op de vrijdagavond start een nieuwe waaiercursus voor beginners, deze is van 18:30 tot 19:30. Daarna van 19:30 tot 21:30 zoals op donderdag: Chi Kung, Sun Style, 24 en 48 Yang vorm en Chen-mix.

Voor iedereen is er nu de mogelijkheid een avond te kiezen die bij je past. We gaan dit seizoen de vormen verder uitdiepen en werken aan de essenties van de houdingen en bewegingen in de Tai Chi.

 

In het nieuwe seizoen beginnen wij met een uitbreiding van de waaiercursus op vrijdagavond. Deze waaiercursus is zowel voor beginners als voor gevorderden. Nieuwe leden die interesse hebben, kunnen instromen. De tijden zijn van 18:30 tot 19:30 dus voorafgaand aan de reguliere taiji lessen op vrijdagavond. Heb je interesse? Dan horen wij dit graag!

 

Op 10 juni 2018 wordt weer de jaarlijkse Open dag Water en Recreatie georganiseerd in het Streekbos. Ook deze keer zal Taijischool Shen weer aanwezig zijn bij dit leuke evenement. Wij geven demonstraties Taiji en QiGong en wij laten zien wat Taijischool-shen te bieden heeft, bijvoorbeeld:

 

Yang-style 24 

 

Waaier vormen

 

Yang 24

Sabel vorm

 

Yang 48

 

Je kunt ons op deze plek vinden:

Zien we jou ook op 10 juni?

 

De dagen worden steeds korter en het jaar is al bijna weer voorbij. De pepernoten en kerstkransjes liggen al een tijdje in de winkels. Ook onze traditionele kerstviering staat dan weer voor de deur.

 

Dit jaar vieren we het feest op 17 december.

Alle cursisten zijn weer van harte uitgenodigd. 

 

Tijd: 13.00-16.00 uur

Zaal open: 12.30 uur

Bijdrage: € 5,00 p.p.

 

 

Wij gaan weer ons best doen om de zaal prachtig en sfeervol te versieren. Onze vraag aan jullie is of jullie wat lekkers te eten of te drinken willen meenemen.

Wil je zelf of samen met anderen een demonstratie geven of ons met een ander talent verrassen? Laat het ons maar even weten.

Verder komen deze middag alle vormen weer aan bod, genieten we van een hapje en een drankje, en sluiten we af met de klankschalen.

 

 

Het inschrijfformulier ligt klaar op de bok!

 

 

Warme groet,

 

Gerard en Margareth

 

 

Vanaf 19 oktober starten wij met taiji-lessen op donderdagmiddag. De lessen zijn van 15.30 tot 17.00.

Deze cursus is gericht op de basisvaardigheden van Tai Chi en Chi Kung. Eerst doen we een warming-up middels Chi Kung oefeningen en daarna gaan we werken aan de Yang-stijl 24 vorm. Ook deze lessen zijn in de gymzaal van de praktijkschool.

Inschrijven voor deze lessen is vanaf nu mogelijk. Voor een gratis proefles ben je altijd welkom!

Meld je aan via het contactformulier of bel: 06-40398264

 

Tai Chi is een Chinese bewegingskunst. Andere schrijfwijzen voor Tai Chi zijn taijiquan,  en t’ai chi ch’uan. Hoe je het ook noemt, het gaat om dezelfde bewegingskunst.  

De oorsprong van Tai Chi is het zoeken naar een zachte verdedigingskunst. De nadruk binnen dit oefensysteem kan liggen op gezondheid, ontspanning en/of zelfverdediging.

Tegenwoordig beginnen veel mensen met taij vanuit algemene aandacht voor hun gezondheid. Regelmatige beoefening van taiji kan helpen om de lichaamshouding en de bloedcirculatie te verbeteren. Taiji biedt ook ontspanningstechnieken. Deze kunnen helpen om anders om te gaan met spanningen in werk of privé-leven. Daarnaast zijn er vele taiji-beoefenaars die aandacht besteden aan de martiale kant: taiji als zelfverdedigingtechniek.

 

Lijkt het je leuk om het zelf te ervaren? Dat kan tijdens de open middag met gratis proeflessen:

Tijdstip: 15 oktober van 13.30 tot 17.00

Locatie: Gymzaal van de Praktijkschool Westfriesland, in Grootebroek

In de proeflessen kun je kennis maken met verschillende vormen van taiji:

 • Tai Chi Chuan vormen;
 • Pushing hands;
 • Wapenvormen:
  • zwaard;
  • sabel; 
  • waaier;
  • Stokvormen met de lange en de korte stok.

De meeste stijlen en vormen van taiji kunnen door vrijwel iedereen beoefend worden.  Er zijn geen speciale eisen wat betreft je conditie of leeftijd. Het is wel verstandig om je eventuele medische situatie met de leraar te bespreken bij aanvang van de les. Dan kan de leraar hier rekening mee houden en je aangeven welke oefeningen je niet of op aangepaste wijze kunt uitvoeren.

Op deze pagina staan ook links naar You Tube filmpjes met vormen waarin onze taijischool lesgeeft.

Stuur snel een mail naar info@taijischool-shen.nl als je van tevoren wilt aanmelden, of gebruik dit contactformulier.

Wil je ons bellen? Wij zijn bereikbaar op 06-40398264

Vanaf januari 2015 geven wij les in de stokvorm ‘Eight-Immortal Flute’ van Master Jesse Tsao. Zowel geschikt voor beginners als een uitdaging voor ervaren taiji-beoefenaars.

Wat is Taiji Bang?

In de taiji bang vorm wordt een korte stok gebruikt met de lengte van de onderarm. De vorm is gebaseerd op verschillende kenmerkende tai chi bewegingen. Het is een training die zich op bijzondere wijze richt op de handen, polsen en armen.

Eight-Immortal Flute

De Eight-Immortal Flute vorm is ontwikkeld door Master Jesse Tsao. Deze taiji bang vorm bestaat uit drie (korte) delen.

 •  Het eerste mediatieve deel richt zich op balans en ademhaling.
 •  Het tweede deel richt zich op loop- en wapentechnieken en gewrichtsoefeningen.
 •  In het derde deel komt de tai chi als krijgskunst naar voren: een martiale deel in Chenstijl.

De lessen

Waar? Gymzaal Praktijkschool in Grootebroek, A.M.G. Schmidtweg 1, Grootebroek.
Wanneer? Op de maandagavond van 20:00 tot 21:00, nieuwe seizoen vanaf 14 september 2015.

 

Korte stokken zijn te leen of kunnen worden gekocht voor € 2,50.
 

 

Lange stokvormen

 

Shaolin Stokvorm

Vanaf oktober 2015 geven wij ook lessen met de lange stok. Tijdens deze lessen gebruiken we de lange stok voor speciale rek- en strekoefeningen en Chi Kung oefeningen. Daarnaast staat het leren van een Tai Chi Shaolin stokvorm van 24 bewegingen centraal. In partneroefeningen is er aandacht voor de toepassing van de bewegingen uit de vorm.

Wat is kenmerkend voor tai chi met een lange stok?

De lange stok is een traditioneel wapen binnen de tai chi. Voor deze Shaolin vorm gebruiken we een stok van ongeveer de eigen lichaamslengte. Door de lengte heeft deze stok gewicht en reikwijdte. Dit geeft extra kracht aan de bewegingen en vraagt tegelijkertijd om o.a. een precieze plaatsing van de stok. Het werken met een lange stok is dan ook een actieve en redelijk intensieve vorm van tai chi beoefening.

De lessen

De stokvormen die we trainen zijn:
 • Heart Dharma Qi Kong (Life sustaining way of the heart);
 • Zhu Dao Chi Kung (De weg van Bamboo);
 • Shaolin Staff (24 bewegingen);
 • Partneroefeningen (toepassingen)
 
Waar? Gymzaal Praktijkschool in Grootebroek, A.M.G. Schmidtweg 1, Grootebroek.
Wanneer? Op de maandagavond van 19:00 tot 20:00.

 

 

Lange stokken zijn te leen. Aanschaf in overleg.

De stokvormlessen worden gegeven door Cora Postma.

Vragen? Mail naar ctconcreet@quicknet.nl of bel 06-22212446.