Mooi?

‘Mooi!’ reageren toeschouwers vaak spontaan. Is Tai Chi mooi om naar te kijken? Dat ligt er maar net aan hóe je het bekijkt. En wat je ziet.

Tai Chi omvat zoveel…Je kijkt naar een groep mensen die tegelijkertijd dezelfde bewegingen uitvoeren. Of naar een persoon die geheel opgaat in die langzame bewegingen. Je kunt de ‘vorm’ zien, patronen in de opeenvolgende vloeiende bewegingen. Zie de beheersing van het lichaam: balans, kracht en soepelheid, gelijkmatigheid in het bewegen…Kijk eens naar het gezicht. Je kunt de beleving zien: toewijding, concentratie of meditatie in een verstilde en in zichzelf gekeerde blik... Zie de handen, die veelzeggende handen... Mooi? Meer dan mooi: fascinerend!

Eén van mijn favoriete You Tube filmpje is momenteel ‘Simplified 24 gracefully performed’. De vrouw draagt een pak in babyroze. Maar haar beenspieren knallen door de dunne stof heen. Trouwens: Je hoeft niet mooi te zíjn om mooi te kunnen bewegen!
Waarom ik haar uitvoering zo fascinerend vind? Deze dame loopt diepgezonken in de benen en toch lichtvoetig stappend de 24 vorm. Bij de ‘snake creeps down’ ligt haar gestrekte been bijna op de grond. En ogenschijnlijk even gemakkelijk trotseert ze vervolgens de zwaartekracht. Zij komt sierlijk omhoog voor de hielkick. Nauwelijks later reiken haar tenen richting de hemel. Als beheersing van kracht, lenigheid en expressie in het bewegen worden samengevoegd en het resultaat de lichaamsbeheersing overstijgt, ontstaat er schoonheid.

Ik kijk zelf graag naar dans en kunstschaatsen. En naar Tai Chi. Er is een groot verschil. Bij bewegingskunsten zoals dansen streeft men naar een ‘mooie’ uitvoering. In de Tai Chi is een ‘mooie’ uitvoering absoluut géén doel op zich! In tegendeel: korte bewegingen zijn in de krijgskunst effectiever. En de toepassing van de innerlijke energie vraagt eerder om zeer kleine dan grote bewegingen. De vorm is ‘slechts’ een middel om de essentie van de Tai Chi te leren. Een ‘kenner’ ziet het onmiddellijk: de bewegingen van een vorm kunnen perfect uitgevoerd worden en toch ‘leeg’ zijn. De essentie, het gebruik van de innerlijke energie en bewegen vanuit het dantian, maakt de vorm tot wat het moet zijn. Géén dans dus. Maar het oog wil ook wat… Als ‘schoonheid’ een bijproduct is van Tai Chi, dan is dat dus mooi meegenomen. En mogen we ’t ook uitspreken: ‘Mens, wat doe je dat mooi!’ 

Cora Telman