Tijger valt aan

Trainen is fijn maar soms frustrerend. Een goed push maken: ik kon het nog steeds niet, ondanks vele privélessen en eindeloos geduld van de leraar. Twee weken geleden hadden we er nog speciaal op getraind:
-    hand plaatsen en de tegenstander ‘vastzetten’;
-    eigen armen ontspannen en schouders laag houden;
-    inzinken in voorste been en heup indraaien: ying;
-    push inzetten vanuit het achterste been: yang!
Aan het eind van die training kon ik een redelijke push maken. Thuis veelvuldig geoefend maar de week erna nauwelijks; werkzaamheden gingen voor. In een volgende les bleek dat de nieuw verworven vaardigheid in het pushen niet was opgeslagen in mijn systeem. Ik kon het niet meer oproepen: teleurstellend en frustrerend dus!

De dag na deze les, las ik over de vijf-dieren Chi Kung volgens Thierry Alibert. De beer bijvoorbeeld, staat voor de robuust roterende bewegingen; dit herkende ik wel. De tijger staat voor golvende, spiraalvormige bewegingen, bijvoorbeeld in de push. Hier moest ik over nadenken…

Die nacht had ik een droom. Deze droom was in kleur en werd tot in details in mijn geheugen gegrift. In deze droom werkte ik in een dierentuin. Ik liep met een jong tijgertje langs het buitenverblijf van een volwassen tijger. Volwassen tijgers vallen de jongen soms aan. Daarom was de jonge tijger in een kartonnen koffer verborgen. Toch sprong de volwassen tijger over de brede gracht naar ons toe… Op dit moment werd de droom even afgebroken. In het volgende fragment ging ik het voorval melden. Alle verzorgers van de dieren werkten onder leiding van…onze Tai Chi leraar… Ik vertelde dat de tijger was uitgebroken. Iets wat mij onmogelijk had geleken maar de leraar had het blijkbaar vaker meegemaakt. Het probleem was op te lossen. ‘Maar’, vervolgde ik later, ‘nu kunnen we dus niet meer met die jonge tijger langs die grote tijger gaan.’ ‘O jawel’, zei hij, ‘Dat kan wel!’

Welke betekenis geef ik aan deze droom? De volwassen tijger staat natuurlijk voor de push zoals een ervaren Tai Chi beoefenaar deze kan inzetten. De jonge tijger staat natuurlijk voor de pogingen die ik als beginneling onderneem. Ben ik bang voor de grote tijger? Soms suggereerde m’n leraar dat ik ‘niet durf aan te vallen’. Dan ontkende ik dat. Er is soms onzekerheid: wat te doen en hoe… Of ik reageer gewoon niet snel genoeg. Maar angst heb ik nooit gevoeld. Ook niet bij mannelijke tegenstanders. En toch… misschien heeft m’n onderbewustzijn mij de ogen geopend tijdens m’n slaap. En zag ik mijn eigen twijfels: zal de jonge tijger ooit groot genoeg worden? Zal ik ‘t ooit wel leren?

PS Pas later ontdekte ik: volgens de Chinese kalender was het jaar van de Tijger begonnen. Van oudsher staat  het Jaar van de Tijger voor hard, moeizaam en onrustig, met veel onverwachte wendingen.

Cora Telman