Kerstviering 2013

De kerstviering bij Shen is bijzonder. Ik kan me niet voorstellen dat een andere leraar er net zoveel werk van maakt als Gerard. Samen met Margareth en Patricia had hij er een dag over gedaan om de zaal aan te kleden. Ik heb vijf kerstvieringen meegemaakt en ik weet wat ik kan verwachten. Toch valt mijn mond elk jaar open als ik dat oerwoud van groen, goud en rood binnenloop. Ieder jaar is de zaal uitbundiger versierd.
Op de muren was vorig jaar nauwelijks meer een lege plek te zien. Dat heeft Gerard natuurlijk ook geconstateerd en om die reden is hij dit jaar maar aan het plafond begonnen. Een kerstrood kleed en lampionnen bedekten een deel van de lange kant.
Gedurende de middag werd de versiering steeds mooier. Toen het buiten donker werd begonnen de lichtjes echt te stralen. De gasten straalden ook. Iedereen was chique gekleed in kerstkleuren maar we straalden vooral omdat het zo gezellig was.

We begonnen met een rondedans. De stapbeweging die we maakten zou heel goed qigong kunnen zijn maar voor hetzelfde geld was het de sirtaki die Gerard bij ons wilde introduceren. We onderdrukten de neiging om met borden te gooien – we moesten nog eten – en werden zowel linksom, rechtsom als andersom behoorlijk vrolijk.
Dit jaar werden er twee demonstraties gegeven. Cora liet een vorm zien met korte stok (tai chi bang). De choreograaf van deze vorm is Jesse Tsao en de naam ervan is ‘Eight Immortal Flute’. Hij bestaat uit drie delen, elk met een eigen karakter. Ik weet toevallig dat Cora al een paar maanden bezig is met het leren van de vorm. Dat was ook duidelijk te zien, het zag er soepel, rustig en… hoe zal ik dat noemen… tai chi uit.
De tweede demonstratie viel gedeeltelijk samen met de eerste. Hij werd gegeven door Tim, de kleinzoon van Piet en Yvonne. Tim is anderhalf jaar oud en hij liet zien hoe je vrij en onverschrokken, met je knuffel onder je arm, kunt aflopen op iemand die met een korte stok vechtbewegingen aan het maken is. Als water, niet gehinderd door wat dan ook, zwaaide hij naar Cora en begon een conversatie. Cora, als een rots, lachte en gaf antwoord terwijl ze haar demonstratie ontspannen voortzette. Er stroomde chi tussen deze twee mensen en we werden er allemaal warm van.

Wat door Gerard in een dag was opgebouwd, braken wij na afloop in een half uur af. Nee nee, niet met sabels en zwaarden! Gewoon met onze handen de spullen netjes terug in de dozen leggen.

Gerard, Margareth en Patricia, dank jullie wel voor jullie creativiteit en inspanning. De chi begint spontaan te stromen zodra we terugdenken aan dit glanzende feest!

Désirée Kool-Bierenbroodspot